top of page

Pakkeliste for Norge På Tvers

Updated: May 20, 2022

Det har vært litt utydelig fra min side hvordan jeg deler min pakkeliste derfor oppretter jeg et nytt innlegg som gjør det mer tydelig på Norsk hva vi skal. Ruten vi skal velge er mellom 7-9 dager til disposisjon siden vi har barn. Derfor er Silan DNT Ruten fra Stjørdal til Sverige best for min kone og meg. Det tok litt over en år å planlegge, litt fordi vi måtte skaffe barnevakt, få fri fra jobb, planlegge, litt trening og skaffe optimal utstyr for oss som ikke er akkurat idrettsutøvere. På denne ruten hadde vi mulighet for å enten sove i telt, alle dager eller kjøpe oss en såkalt "ekspedisjons pass" og overnatte på samtlige hytter noe vi droppet. Vi har likevel laget videoer som både gir deg en rask overblikk på engelsk også går nærmere i detaljer. Vel og merke til at det vi bruker av utstyr ikke er nødvendigvis riktig for deg som person, men det er det vi har og foretrekker.

Rask oversikt over hva jeg tar med. Husk at jeg pakker stort sett for 2 stikker og har mer kamera utstyr enn vanlig siden jeg er friluftsliv YouTuber. For meg så er det viktig å dokumentere godt turene, siden det er både min jobb og ikke minst det gir meg minner for livet:

Fanny Marie, har betydelig lavere vekt enn meg, med mat for 8 dager så blir totale vekt 7 kg. Jeg bærer hennes telt som er på 1,5 kg (Nortent Vern 1).


Detaljerte lister finner du her: https://lighterpack.com/r/4vf6db (Fanny Marie) https://lighterpack.com/r/5b3902 (Dani) Side linkene er veldig flotte fordi den gir deg kategori og vekt samtidig mulighet for å sette på link (binders) slik at du også kan kjøpe det via Amazon Affiliate link.

Mye av utstyret vi skaffet oss ble gjort både her hjemme og internasjonalt. Det er en betydelig større andel såkalte Lettvekts miljøer og utstyr internasjonalt enn det er i Norge. Hovedsakelig og av erfaring er vi i Norge ikke spesielt flinke til å tenke på Vekt når vi skal gå på lange ekspedisjoner eller lang distanse turer. Prinsippet er at "De 3 Store" eller "The Big 3" skal være på nærmere 1 kg hver. Det vil si Sekken din bør bære en lett men god sekk. Teltet skal være også så bra som mulig og kunne tåle norsk vær, samtidig som er lett. Og sove systemet ditt altså sovepose bør helst være komfortabel, lett og egnet for temperaturen. Her kategoriserer jeg uten å komme med spesifikke merker, om du er ute etter akkurat det vi tok med oss følg linkene over. - Ryggsekk

- Telt

- Sovepose / quilt helst i dun og en godt underlag siden du skal gå mange mil.

Sko og mat er og vel så viktig. Og her må du passe på at at du går inn skoa og at de er vanligvis et eller to størrelser større enn du vanligvis bruker. Hvis ikke kan du få et ubehagelig opplevelse når du har gått langt både med tanke på gnagsår, miste negler fra tåa, eller såkalt friksjon skader. Sokker er viktig, ha alltid det 3 par kun til å bruke i teltet, slik at du roterer de to andre.

- Sko (Helst Trailrunners, istedenfor støvler. Dropp Gore Tex.)

- 3 par sokker funker (Pass på at de er i ull og tettsittende)

- gjerne et par sandaler e.l. for å hvile.


- Mat


Når vi går langdistanse så er det viktig å gjøre det enkelt for deg, litt fordi du vil helst unngå søl og tid brukt på vaske etter deg eller lignende. Det mest økonomiske måten å ha med mat er det å frysetørke mat klart i en ziplock pose or rasjonere det, hvis du kan koke rett der det tilberedes og spises der er det beste. Unngå store emballasjer og ting rett fra butikken. Du kan selvsagt unne seg noen spesialiserte turmat ala Drytech Rasjoner, men husk at det blir dyrt. Og at som regel då får ingen spons der med mindre ikke du har ekspedisjoner som varer over 3 måned. Kan du for eksempel klare deg med et lite stove og en rustfrittstål kopp eller i aluminium? Kan du klare deg uten å fiske? - Enkelt lettvekts stove

- En stk kopp til å putte både gass patron og stove ute. Dette er det du trenger til å spise, drikke og lage mat.


Klær er en typisk området der det er enkelt å ta med seg altfor mye, så da er det kjekt å vite at merino ull er nå din beste venn. Bruk dette til både underbukse, t-skjorte, genser, sokker så vil det gå som 2-3 plagg. Det koster å ha dette spesielt i t-skjorter / hoodie gensere, men det vil også mest sannsynlig vare i flere år. Fordelen er at merino ull puster og lukter ikke etter lange dager med gåing. Det holder deg også noe varmt selv om det skulle bli vått, i forhold til Nylon og syntetisk. - Lett syntetisk jakke (eller dun). - Merino ull gå skjorte eller t-skjorte

- Et lettvekts syntetisk tights, bukse og kanskje shorts også. - hansker til gå staver (du blir solbrent og får gnagsår der og)

- Jakke (dropp Goretex jakker, se etter regn overdel istedenfor. Mange regnjakker er for dårlige, for tunge så vi bestilte fra utlandet her. Husk at Gore-Tex er veldig dyrt og oftere unødvendig.) Våt kommer du nok til å bli uansett på din lange tur, og da er det viktig å bytte mellom den lette jakke og regnjakken.


Elektronikk er for øvrig viktig, men for all del ikke stol blindt på det. Husk at litt av poenget med slike turer er å få fred fra samfunnet, og det vi vanligvis sitter å ser på fra sofaen eller PC.


- Power bank (pass på at den tåler temperatur ujevnheter, har god kapasitet og er lett)

- Gjerne et GPS (med abonnement for hjelp nød peiler, eller GPS med batterier.)

- Telefon (settes på Flymodus, last ned et offline kart der også for sikerhetskyld)

- Kamera (for meg er det viktig å dokumentere, du kan bruke hva som helst)


Diverse ting. (øv litt på orientering før du drar på tur. Det jeg vanligvis bruker er Alltrails.com eller Norges Kart. Jeg printer ofte kartet jeg skal bruke, det sparer du penger istedenfor å kjøpe ordentlige kart, som ikke er så dumt) Når du går tur, pass på å sjekke kartet vær gang du setter seg ned eller passerer punkter som du legger merke til. - Kart og Kompass

- Gå Staver (du kan takke knærna og ryggen din i det lange løp)


Førstehjelp (her må du krympe som regel ofte, fjern unødvendig bandasje, minske tuber og ting som egentlig du bare bruker i et sykehus. Jeg tar foreksempel ikke med saks dersom jeg vet jeg har en liten kniv. Og gnagsår plaster er ikke spesielt bra for lange turer, som regel kan du klare deg med Leukotape. - En liten ziplock pose med noen paracet, Leukotape og nødvendig pille.

- Vannbeholdere (en sportsflaske eller vanlig butikk sportsflaske kommer du langt med. Filtere er en mulighet men i Norge slettes ikke nødvendig.)


119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page