The World is at War

Updated: Mar 26

Jeg har aldri likt å se på dommedagsklokken, men den spådde at noe ville skje veldig snart. Alle snakket om tredje verdenskrig, for meg slik jeg ser og opplever det, er vi desverre det. Det er rekord høyt arbeidsledighet, og folk verden rundt har fått sin hverdag og rettigheter innskrenket. Værst av alt er at folk dør, veldig mange mennesker blir smittet og dør, veldig, veldig fort.


Norske helse myndigheter sier at dette vil ta opptil 18 måned, det er i det minste 4 år mindre en andre verdenskrigen. Mange land har erklart krig og FN sier at hele menneskeheten er nå truet og ber om 2 milliarder dollar. Med mine egne øyne ble jeg isolert hjemme, og kan selv ikke klemme på mine barn eller kone. De er mer i kvarentene noe jeg var uheldig å ble negradert til fordi jeg hadde alle symtomene, utenom feber. Vår svigermor leverer oss mat hjemme, og det tærer å være hjemme for våre barn. Det er som alle dårlige nyhetene, de kommer aldri forutset, og denne overasket de aller fleste og en hel verden.


Men tredje verdens krig er motsetning til de to forrige, er mot en virus. Vi vet lite om det enda, men forhåpenligvis nok til å utvikle en vaksine. Det er en biologisk krigsføring som lammer og truer hele verden. Det er mange utfordringer som også øker spesielt psykologisk. Faren for å utvikle mer stress og angst er noe som vanligvis øker når de mange faktorer vi har er preset. Selv det aller sterkeste, vil merke dette fordi de ikke er trent for nettopp biologisk-vern og krigsføring.


Jeg tross jeg er et menneske ble jeg trent for dette i nærmere 8 år i mitt liv. Først som rekrutt, militær ingeniør og etter hvert i Heimevernet. Et godkjent CBRN-vern militær ingeniør. Vi ble trent til å takle stresset som en slik biologisk påkjenning ville gi oss dersom det truet. Vi var de som ble innkalt for værst tenktelig scenario, ikledd "månedrakter", og vernemasker som kunne takle alt. For meg ble også kampen om å advare andre at scenario kan skje, og samme ville også andre gjøre da vi ble stadig mer nedprioritert. Det ble for dyrt å trene for slikt, og lite troverdig, og kanskje litt vel skummelt og lett for mange og tok det heller naivt. Ja, inkludert meg etter jeg ble ferdig i Forsvaret på tross at jeg har laget mange videoer om nettopp overlevelse. Men så skjedde det utenkelige, og prisen er det alle sammen nå må ta. Det er krig, og vi er i krisemodus med innskrenket frihet pålagt av myndighetene og der viruset både er i kappløp og allerede tatt manges liv og verdier fra oss.

Bildene under er fra da jeg havnet i legevakta. Jeg ventet lenge på sykepleier med barn og kona var i samme bilkø. Symtomene mine hadde eskalert seg og etter videokonsultasjonen jeg hadde med fastlegen min sa han klart til meg at dersom du blir verre oppsøk han eller legevakta. Og det ble legevakta på selve 7 årsdagen til min sønn, det er spesielt hosten og at jeg puster (fremdeles) med mindre kapasitet som gjorde meg bekymbret. Mens vi ventet ute, var det og en meget ung gutt mellom 10-12 år som ble bært av en fortvilet mor inn i telt B. Jeg hadde ikke hjerte til å filme eller ta bilde av akkurat det, men det endte vel med at den gutten og moren sendte inn gutten rett på sykehuset bak da han så veldig dårlig ut. Sykepleier kom ut like etter meget fortvilet. Dette er for meg de virkelige heltene der ute, og det er sykehusene vi skal hindre i å fylle. Jeg leser også om de som burde også komme til sykehus tidligere og blir koblet rett inn i respirator, så denne gutten kan ha vært en av dem for alt jeg vet. Jeg derimot ble sittende i teltet lengre der både sykepleier og lege undersøkte meg og bekreftet det fra tidligere men at jeg nå hadde fått en hus isolasjon. Isolasjon fordi jeg hadde vært på jobb med en som kom fra utsatt land og var i kvarentene og syk, tillegg til mine symtomer. Jeg ble blodtestet, og bekreftet infeksjon og ble sendt hjem. Hun i telt av som hadde vært på ferie i Østrikke og der jeg hørte store deler av samtalen også ble sendt hjem på isolasjon.


Idag føler jeg meg noe bedre og det er vel engeltig takket være hvile, matlyst og hostesaft jeg har hjemme. Jeg skal og kan ikke undervudere og risikere at min familie blir smittet av dette. Og jeg kan bekrefte at jeg har har hatt utfordringer med å kunne sove pga tung pust. Og til tider har hosten vært vondt og skremt meg. Det er ikke en god følelse i det hele tatt, men jo mer tid jeg får jo sterkere blir jeg også psykisk.


Det sies at det er en konspirasjonteori at dette er menneskeskapt, det vil jeg ikke uttale om fordi jeg ikke vet og vil ikke spekulere, antagelig ikke men at det kan være et menneske eller flere mennesker som har indirekte vært med å dyrke dette er mer troverdig. Jeg liker heller ikke å spekulere andres land PR-strategi eller mistanke om å selge sin virus politikk, men vi kan heller ikke la dette skalere det og forsøke å tenke positiv tross man kanskje og bør være på vakt. Jo mer paranoide vi alle blir, jo mer ting skalerer også og det er akkurat det som kunne gått galt under den kalde krigen hadde det ikke vært for god krevende diplomati. Men det er sikkert å visst at vi alle på denne jorda kjemper krigen mot samme viruset. Det vet vi fordi det dør mennesker i alle land i verden, og vil desverre også øke. Men apropo diplomati jeg vet godt hvor det også føres i disse dagene, og de er også faktisk også isolert. De er trent til å være isolert nemlig i såkalte ISS Romfartstasjonen. Og de samarbeider også med hverandre. Så les dette;
Så hva har romfart og det du leste med det jeg sier? Vel, alt. Alt i form at den politikken vi fører i verden idag, og da for vår tilfelle krisehåntering politikk. For min del hadde jeg anelse at det fantes en risiko at et pandemi kunne skje, såvel som andre scenarioer innen CBRN, og det kan skje igjen og igjen, i tillegg til mye annet som utgjør en risiko i får vår nasjon og verden i seg selv. Enten det er naturkatastrofer, nasjon og krig, sult, pandemi, atomkrig, terror osv. osv. Romfart er veien ut av det, bokstavelig veien ut for refleksjon og som åpner for veldig mye nytt, og kanskje mest viktigst av alt håp for fremtiden.


Jeg har vel alltid hatt interesse for vitenskap, ikke minst diplomati, og alt det som har med militæret og gjøre. Det er vel kanskje det jeg gjør best og tenker langsiktig om utfordrende problemer. Overblikk effekten er det det jeg mener fasiten påmye av dagens utfordringer. Det vil løse mange problemer enten det er medisinsk, militært, arbeidskraft osv.. Ja det vil det fordi vi vil flytte penger, industri og tenke nytt. Så er det stadig flere som sier hvorfor skal vi dra opp når vi har problemer her? Vel fordi det er fordi problemene vi har her er for kompliserte mange av dem er, og det vi har gjort der oppe har også bedre vår verden. Du har internett og kommunikasjon til sykehus takket være nettopp romfartindsutrien. I Norge kommer de 8 milliarder industrien tjener og til å øke, men jeg tenker mennesker det er mennesker vi må ha oppe og der er ikke Norge enda helt. Også, jo mere som tenker utenfor hva de vanligvis ser, jo bedre. Vår verden er liten og vi er faktisk kapabel til å se verden for oss selv, på tross det er forbeholdt noen få enn så lenge pga. risiko og pris. Det finnes mange også som ikke er klar over at du kan veldig fint gjøre jobben du gjør, i rommet et sted også. Det er også grunnen til at vi nettopp har et romstasjon der oppe er å teste og leve. Og mange ville også bli svært overasker hvorvidt de ville faktisk passe til det også (da jeg er karriereveielder og bruker forskerbasert data på dette som RIASEC). Jeg tenker svært intuitvt om det men og så logisk som overhodet mulig ( husk at jeg skårer som INTP i Myer-Briggs teori), altså langt frem i tid og veldig helhetelig på mange av dagens utfordringer verden har. Og det vil være veldig mange som er også uenig med meg og vil kritisere sterkt alt dette rom "tøvet" som mange kaller det, eller kanskje le av det. Om 18 måned kan vi kanskje, kvitte oss med viruset, og kanskje vi bygger flere CBRN styrker og trener flere mot dette eller andre trusler. Men flere eksperter sier også, at det kan skje år etter år. Og veldig mange andre sier også, at vi har andre type utfordringer i vår verden. Derfor må vi tenke helhetelig og stort om vår fremtid før får mange utfordringer og trusler treffer oss.


Det er nettopp derfor jeg begynte å se opp, for å en dag kunne se ned. Og ikke bare jeg, men mange andre så opp mot sjerner og stirrer i timesvis. Det å dra opp for å, se ned for å føle og oppleve selv nettopp det våre astronauter og kosmonauter idag sier, når vi snakker om overblikkseffekten. Og der vil jeg at du skal reflektere godt på det som står om effekten. Og hva ville ha skjedd dersom flere får opplevde det, og vi hadde mulighet til å se ned. Ja det er mer realistisk mål, enn du faktisk aner, og vi jobber med dette nå. Og gjett hva, det er større sannsynlighet for at du eller jeg kan se selv, enn en pandemi intreffer.


Det er veldig mange som jobber med nettopp det, og jeg fikk nå nylig muligheten til å resvere meg en plass ombord Virgin Galactic nye romfartsprogram for fremtids atronauter. Det er bare to problemer. 1. Jeg har ikke penger til det, og 2. denne viruset kan være i veien. Det er faktisk 600 helt vanlig mennesker som har reservert seg et sete, Og de har allerede klart å bringe folk opp, Skottland! fikk sin aller første astronaut under deres første testflyvning. På en annen siden av USA er SpaceX, og de er nok den som jeg har mest trua på og følger godt med på deres Starship Program. Joda til og med militæret i US har nok en eget Space Force så fjærnt så det høres ut. Og hvorfor vil jeg ha flere mennesker til å for eksempel opplevet rommet og etablere seg baser på Månen og Mars? Jo fordi det kan redde for menneskehet fra både oss selv, virus eller andre trussel i form av forsikring. La oss si en bekjent eller en familie bruker mye av tiden siden der. vel det er fremtidige generasjoner som har skjønt at vi mennesker er ment for å bevege oss. Utforske ytre grense og kanskje endag fjerne de grensene som også skaper mye problemer. Vi kan bruke penger på nye arbeidsplasser og vitenskap, slik våre fremste forskere og professorer sier. Vite mer om hva våre smarteste forgjengere fortalte oss. Håp og nye muligheter for alle oss. Så lang vei ditt heller, fordi vi allerede har teknologien, men vi har dårlig tid det er helt sikkert, og viruset er et godt tegn på det. Men jeg må også være kritisk til meg selv, fordi jeg er også bare et menneske, og for alt jeg vet så vil ikke det funke heller.


En norsk biolog har også advart lenge om at vi må ikke ta så mye plass fra nettopp dyr. Dyr er de som ofte kan bære virus. I denne tilfelle har flaggermus og såkalt Pangolin videre trolig smittet en menneske i Kina. Det er har skapt kaos for verden, og ført oss til krig mot viruset. Det er også viktig å tenke på at vår verden blir nettopp mindre og mindre og vi vil gjøre alt vi kan får å overleve i den, dermed ta i bruk det vi har rundt oss.


Så det er det tydelig at dette har ristet alle i oss mot det negative. Mange inkludert meg ble overasket, men jeg og advarte at dette kunne skje og det samme gjorde andre i fagmiljøet også. Nå er oppgaven vår å kjempemot det og holde oss hjemme. Jeg vil også helt klart ha CBRN styrker ute å desinfisere overflater, slik at vi kan få våre liv tilbake fortest mulig. Jeg må si at jeg vil undertrykke det viruset så fort som mulig, for meg å bremse med få tiltaket er både brudd på smittevernloven og ansvarsfraskrivelse til en viss grad. Jeg eller andre kan ikke risikere å bli sittende slikt med i 18 måned. Derfor må flere tiltak til, som foreksempel militært CBRN-vern tiltakt, da dette truer menneskeheten, våre verdier og liv.


Ta vare på hverandre og deg selv.


31 views